In de Wethoudersbuurt in Ede (Thomaslaan, Van Voorthuizenlaan en IJssel de Schepperlaan) worden dit jaar 97 huurwoningen van woningcorporatie Woonstede gesloopt.

De voor- en achtertuinen van deze woningen staan vol met waardevol groen. Omdat Woonstede wil voorkomen dat dit groen verloren gaat tijdens de sloop, heeft ze aan Stichting Struikroven gevraagd een Struikroofactie te organiseren.

De Struikroofactie vindt plaats op zaterdag 17 februari van 10:00 – 14:00 uur. Inwoners van Ede en omstreken krijgen de kans om zelf planten en struiken uit te graven en (gratis!) mee te nemen om in hun eigen tuin een tweede leven te geven. Voor meer informatie zie: www.struikroven.nu/ede.

Het is 5 januari en de meeste kruitdamp is opgetrokken, maar nog niet alles blijkt te zijn afgestoken. Nog steeds zijn er mensen die vinden dat het ook in januari en de rest van het jaar mogelijk moet zijn om vuurwerk af te steken.

Bijeenkomst KBO-Ede over nieuwe pensioenwet op 31 mei
 
KBO-Ede geeft woensdagavond 31 mei een voorlichting over de nieuwe pensioenwet.

Landgoed Kernhem bestaat al 600 jaar. Hoe zag het vroegere huis eruit, wat was de functie van Kernhem, wie woonden er, waarom zijn er wandel lanen. Wat is de Vissekom en de Hanepol? Welke paddenstoelen kweekt men op zorgboerderij Makandra en wat is Remeker kaas.

Kom ontdekken wat Ede zo al te bieden heeft en laat u verbazen door de verhalen van de gidsen.

De route voert langs gebouwen met hun eigen historie, trapakkers, oude stadsboerderijtjes en de Bospoort.

De markante inwoners van Ede ontbreken niet in deze rondleiding.

Vanuit het project steenbreek zijn er in de gemeente een aantal tuinambassadeurs actief die op verzoek langs komen en u advies kunnen geven voor uw tuin. Het advies is gericht op maatregelen die u kunt nemen om de biodiversiteit in uw tuin te verhogen.

Inwoners van de gemeente Ede kunnen nu ook meldingen over de openbare ruimte doen via de BuitenBeter app. Vai de app kun je problemen melden zoals losliggende of uitstekende stoeptegels, zwerfvuil, verstopte riolering, kapotte verlichting,  zieke of omgewaaide bomen en afgebroken takken.

Zondag 12 februari is het eerste lammetje geboren bij de Edese Schaapskudden in de kudde van herder Aart van den Brandhof. Inmiddels zijn het er al zeven. In de kudde van zijn broer Henk begint het lammeren iets later.

Op zaterdagavond 31 december is er een feestelijk programma voor de laatste uren van 2022 in het Stadspark van Ede (naast de ijsbaan). Met elkaar zingen we het jaar uit, genieten we van een indrukwekkende licht- en geluidsshow van Symphony of Fire en tellen we af. De toegang is gratis.

In het Edese Bos en op het Karakterterrein worden tot eind maart onder leiding van een vaste begeleider tweewekelijks op woensdag en zaterdag kansarme boompjes geoogst.

EDE – Na een vakantieweek met kerstdiner en oliebollen is januari 2023 een mooi moment om sportief het jaar te starten. Dat is voor kinderen en jeugd helemaal aantrekkelijk. Sportservice De Vallei houdt namelijk de eerste week van januari SAM Sportweek Winter.

Genieten van het landgoed in de zomer? Dat kan, ga mee met de gids van St. Recreatie Veluwe-Vallei en wandel over LANDGOED KERNHEM  TE EDE
attentie: De rondleiding begint om: 14.30 uur.
Start voor huize Kernhem, Kernhemseweg (aan N 224) te Ede

Meet-Inn is een protestant-christelijk inloop- en ontmoetingscentrum aan de Notaris Fisherstraat
Meet-inn is op zoek naar mensen die in 2023 een hobbyavond willen verzorgen.

Met het aantreden van de winter steken veel buurtgenoten de open haard of de houtkachel aan. Vaak voor de gezelligheid, maar met de hoge energieprijzen ook wel om de energiekosten te beperken. Maar rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen.

Welzijnsorganisatie Malkander heeft op rij gezet welke ondersteuningsmogelijkheden de gemeente Ede biedt aan inwoners. Het gaat met name om verduurzaming en financiele regelingen en ondersteuning. De ondersteuningsmogelijkheden zijn ook bedoeld om energie-armoede tegen te gaan.

Ook jij hebt vast wel eens gehoord over biodiversiteit, maar… wat betekent het precies en waarom is het zo belangrijk? En hoe krijg je meer biodiversiteit in de tuin?

De goedheiligman is bijna weer in het land! Op zaterdag 12 november komt Sinterklaas in Ede aan. Hij sluit de intocht af met een speciaal bezoekje aan Cultura. Vanaf dan kun je in de bibliotheek de pakjesboot van de Sint bewonderen en zijn er allerlei superleuke activiteiten.

Samen werken aan een buurt waar het fijn leven is. Dat wordt het uitgangspunt voor de plannen die de gemeente Ede wil maken voor de komende jaren. De plannen gaan over de toekomst van de verschillende buurten en wijken in Ede en worden gebundeld in de gebiedsagenda.

Gratis voor inwoners die de leefbaarheid in hun dorp of buurt willen verbeteren 7 t/m 10 november 2022 in Arnhem Wat is de Workshopweek? Een week voor nieuwe vaardigheden, kennis en contacten.

Op zondag 28 augustus nemen Tineke Roseboom(sopraan) en Peter Bouter(gitaar) je mee op  een muzikale fietstocht langs de kunstwerken van Woest&Bijster.

Schilderijen, tekeningen en foto’s van verdwijnende plekjes in de Edese gemeenschap. Expositie | za 16 juli 2022 - zo 31 juli 2022 | 12:00 - 17:00.

Wandel mee over landgoed Hoekelum met gidsen van Stichting Recreatie Veluwe-Vallei

Rondleiding begint om 14.00 uur, start  AAN DE NOORDZIJDE op het parkeerterrein van  kasteel Hoekelum, Edeseweg 124, 6721 KE Bennekom

Deelname volwassenen  €   5,00 p.p. en voor kinderen € 4,00 p.p.

Deze rondleiding is niet toegankelijk voor rolstoelen

Duur van de rondleiding 1/1/2 uur.

 Data: 21 juli en 28 juli

Op zoek naar planten voor in de tuin? Planten aan te bieden? Kom naar de tuinplantenruilbeurs!

  • Gratis compost voor de tuin
  • Gratis tuinadvies van de tuincoach
  • Gratis planten

De gemeente Ede heeft vele mooie landschappen. Daar genieten bewoners, recreanten en toeristen van en deze variatie is ook belangrijk voor de biodiversiteit. Veel planten en dieren zijn afhankelijk van knotbomen, heggen, houtsingels en hakhoutbosjes.

Ik ben op zoek naar de leukste, gekste en tofste ideeën waardoor bewegen niet meer als ‘moeten’ wordt gezien, maar waarin het onderdeel wordt van het dagelijkse leven! Ben of ken jij een 65-plusser die over weinig financiële middelen beschikt, zelfstandig woont en geen lid is van een sportvereniging? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij gaan bewegen? Welke idee heb jij in gedachten? Ga naar www.innovatieidee.nl en vul het formulier in op de website. Een leuke bijkomstigheid is dat je door het invullen van het formulier kans maakt op een gepersonaliseerde 3D geprinte foto.

Gasten van gesloten Resto VanHarte locatie genieten toch van lekkere maaltijd en gezelsschap.

Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In heel Nederland is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid en vinden er speciale activiteiten plaats. Resto VanHarte strijdt al zestien jaar tegen eenzaamheid en sociaal isolement door mensen bij elkaar te brengen aan de eettafel. Ook hier stond er dan ook een speciaal driegangendiner gepland in deze week. Helaas kan dit diner niet doorgaan. De locatie van het diner, woonzorgcentrum De Pleinen,  is vanwege het coronavirus gesloten voor bezoekers. Juist in deze week wil Resto VanHarte haar gasten graag een hart onder de riem steken. Daarom bezorgen de vrijwilligers van het buurtrestaurant aanstaande woensdag bij alle gasten van Resto VanHarte uit de buurt een lekkere kom verse soep.

Bijzondere tijden vragen om creatieve oplossingen. Sportservice Ede brengt samen met Omroep Gelderland MBVO-lessen in de huiskamer

Onderhouden van karakteristieke houtwallen, creëren van rust- en nestplaatsen voor dieren, onderzoek naar historische veldnamen, historische wandelverbinding herstellen, project bomen voor koeien, creëren van bloemenlint en natuureducatie voor jeugd.

Bloemrijke bermen voor bijen en vlinders, nestkasten voor steenuilen, streekeigen beplanting, middeleeuwse karrensporen en grafheuvels zichtbaar en beleefbaar maken? Heeft u ideeën voor een aantrekkelijker landschap rondom Ede (centrum) en Veldhuizen?

Poppodium Astrant aan het Kuiperplein organiseert op zaterdag 21 maart (start van te lente) een eerste plantjes en stekjesruildag(je).

Tussen 11:00 en 13:00 uur kunnen mensen zich melden om stekjes, plantjes en zaadjes te ruilen of mee te nemen.