Historisch cahier over Oude Kerk Bennekom

Op Vlegeldag, woensdag 22 augustus 2007, wordt een nieuw Historisch Cahier over de geschiedenis van de Oude Kerk in Bennekom gepresenteerd. In de afgelopen jaren is de Oude Kerk gerestaureerd en heringericht. Tijdens deze werkzaamheden kwam veel nieuwe informatie over de van oorsprong katholieke Sint Alexanderkerk boven water. Dat was reden om de geschiedenis van deze kerk in het centrum van Bennkom op schrift te stellen. De vele foto’s in de uitgave vertellen mede het verhaal.

De titel van het cahier is ‘Een baken in de tijd. Het verhaal rondom de dorpskerk van Bennekom door de eeuwen heen’. Wethouder F. van Zuilen van cultuur overhandigt op het plein voor de Oude Kerk het eerste exemplaar om 10.45 uur aan de heer L.M. van Doorn, voorzitter van het college van Kerkrentmeesters. De presentatie is onderdeel van de feestelijke activiteiten op deze dag in Bennekom.

Het oudste kerkgebouwtje in Bennekom stamt uit de 11e eeuw. In de loop van de tijd groeit het dorp Bennekom en daarmee wordt ook de kerk steeds groter. De auteur ds. Jan R.F. Heine, plaatst de ontwikkelingen van de kerk telkens in de veranderingen van de omgeving. Door middel van plattegronden, tekeningen en veel foto’s van historische elementen in het kerkgebouw wordt het verhaal beeldend verteld. Van het topje van de toren tot de grafkelders onder in de kerk blijft uiteindelijk vrijwel niets meer geheim. De geschiedenis van stenen, maar vooral van betrokken mensen door de eeuwen heen, vormt het toneel van dit historische maar ook spannende verhaal.

Het historisch cahier ‘Een baken in de tijd’ is een uitgave van het Gemeentearchief Ede in samenwerking met het College van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente te Bennekom en vormt het zesde deel in de reeks historische cahiers. Het historisch cahier is te koop bij het Gemeentearchief aan de Bergstraat 4 en bij de boekhandels in de gemeente Ede. Het cahier kost € 9,90.